maandag 16 mei 2011

Het songfestival.

Heb jij nog gekeken? Dan was je samen met nog één miljoen kijkers. En weer was het een oost-europees land met de hoofdprijs naar huis. Zo vervelend als het festival nu is, zo leuk begon het ooit.
Toen de televisie kwam, was er snel de behoefte aan een internationaal televisienetwerk tussen de Europese landen. Omdat er nog geen gebruik gemaakt werd van satellieten, werd Europa vol gelegd met kabels. En zo konden de televisie- omroepen snel beelden uitwisselen. Kort na de opening kwam het idee om ook amusement uit te gaan zenden. En zo ontstond het Eurovisie songfestival. Het idee was simpel, ieder land trad op in haar eigen taal, en liet een stuk van haar cultuur zien en dit alles live, inclusief een groot orkest. Vreemde eend in de bijt was Israël. Hoewel dit land niet in Europa ligt, was het wel aangesloten op Eurovisie. En zo is heel Europa een paar keer naar Israël afgereisd.
Tot de jaren 90 was dit een feestje van het vrije West- Europa.
De sfeer veranderde toen de muur viel, het communisme haar absolute macht verloor en satelliettelevisie haar intrede deed. Dit betekende het einde van Eurovisie en daarmee eigenlijk ook het Eurovisie Songfestival. Nu is het een spektakelshow geworden, dat weinig meer met cultuur te maken heeft.

2 opmerkingen:

E-mine zei

Hoezo is dit een feestje van WEST-Europa, als OOST-Europa ook Europa is? Het heet toch niet voor niks EUROvisie songfestival en niet West-eurovisie Songfestival?

En waarom was het WEER een Oost-Europees land dat won? Heeft Duitsland niet vorig jaar gewonnen? Naar mijn weten geen Oost-Europees land. Dan licht het toch aan de kwaliteit van de ingezonden liedjes, lijkt mij! Dan hoef je alleen al naar het kwaliteit van de liedjes te kijken, waar Nederland mee komt. Erg triest. Ik zelf vind de ingezonden liedjes van de Oost-Europese landen veel mooier dan van de West-Europese landen.

Robert Logger zei

@E-mine De Oost-Europese landen waren nog communistisch toen Eurovisie het leven liet. Toen was het songfestival ook goed voor meer dan 3 miljoen kijkers, en stonden de kranten al dagen vol met artikelen over het songfestival.