woensdag 23 september 2015

Het balletje gaat rollen.

De laatste twintig jaar is er maar één ding waarmee je flink geld kunt verdienen, het milieu. De fabrikanten hebben het zelfs voor elkaar weten te krijgen dat de gloeilamp, bestaande uit wat glas en metalen, worden geweerd ten gunste van de kwikhoudende spaarlamp of de arseen bevattende led-lamp. Oké, de gloeilamp zet dan slechts vijf procent van de energie om in licht, maar je kunt je afvragen of die vijfennegentig procent warmte weggegooide energie is. Zeker in Nederland, zet je de verlichting aan wanneer de avonden koeler zijn, en de verwarming meestal ook staat te snorren. Inmiddels zijn de meeste gloeilampen dan ook gewoon weer te koop, zij het met een klein truc, ze worden verkocht als werklicht met, op papier, wat dikker glas.
Ach ja, dit is dan een redelijk onschuldig voorbeeld van om de tuin leiden.
In de auto-industrie begint nu de beerput langzaam te openen, en gelijk staat de hele boel op zijn achterste benen. En een zondebok is er ook al gevonden,Volkswagen. Maar, waarom wordt VW zo hard aangepakt? Kia, die de verbruikscijfers van haar Picanto te gunstig voorstelde, is ermee weg gekomen.
En wat denk je van elektrische auto's? Heb jij je al eens gerealiseerd hoe die elektriciteit wordt opgewekt, vooral nu de gaskraan in Groningen gedeeltelijk is dichtgedraaid. Inderdaad, met kolen, want de windmolens en zonnecellen geven ook nog te weinig energie.

Ach, zolang er maar geld wordt verdiend.

Geen opmerkingen: