woensdag 21 mei 2008

Eurovisie songfestival

Aankomende zaterdag is de finale van het Eurovisie songfestival. Waarschijnlijk zal deze gebeurtenis niet veel stof meer doen opwaaien, sterker nog, veel kijkers zal deze show in West-Europa niet krijgen. Anders was dat in vroegere tijden toen Eurovisie nog echt bestond.

Voordat we satellieten in de lucht hadden, werden de beelden via kabels door Europa gestuurd. Dit systeem heette Eurovisie. Als er een internationale uitzending was, zoals een belangrijke voetbalwedstrijd of een toespraak van de Paus, begon de uitzending met de herkenningsmelodie van Eurovisie. Als eerste zag je het logo van de omroep waar je naar keek, tijdens de melodie werd er dan omgeschakeld en zag je de omroep waar naar omgeschakeld werd.

Snel nadat Eurovisie in bedrijf was, kwam het idee om er ook wat cultureels mee te gaan doen, een liedjesfestival. Iedereen trad op in de eigen taal, en moest het doen met het meegeleverde orkest. Dit was pas een wedstrijd! Massa's mensen zaten dan ook voor de televisie, en menigeen was op zondag niet te genieten als Nederland weer eens verloren had. Op maandag begonnen vrijwel alle gesprekken met de uitslag van het Eurovisie songfestival. Door de komst van satelliettelevisie, is de rol van Eurovisie uitgespeeld, en bestaat alleen de naam nog. En het songfestival? Ik heb zaterdag wel wat beters te doen.

Geen opmerkingen: