vrijdag 11 maart 2011

De lente komt eraan.

De bloemen komen uit de knop, de eerste bladeren hangen alweer aan de bomen, de vogels komen terug uit het zuiden, of gaan juist terug naar het noorden, en over een paar weken gaat de klok weer een uur vooruit, kortom de lente is weer in aantocht.
Dat de lente altijd al een belangrijke plaats innam blijkt uit het paasfeest, dat in het weekeinde wordt gevierd na de eerste volle maan in de lente. Bij dit feest vieren we het achterlaten van al het oude, en verwelkomen we het nieuwe. Voorheen was het dan ook zo dat maart de eerste maand van het jaar was, wat je kunt zien aan februari, die als laatste maand de onvolkomenheden van de rest van de kalender moet opvangen. Verder zie je het aan de namen van de diverse maanden, waarbij september bijvoorbeeld gewoon de zevende maand is geweest, en niet de negende zoals nu.
En net zoals met Kerst, is ook het Paasfeest in het christendom opgenomen. Denk maar eens aan het nieuwe leven als je de Paaskaars, tijdens de Paasmis, driemaal in het water ziet dalen.

Geen opmerkingen: