woensdag 9 oktober 2013

Sociale media van de laatste tijd?

Als je denkt dat sociale media iets van de laatste tijd is, dan heb je het mis. Sociale media is er al heel lang, en bestaat in allerlei vormen. Denk eens heel eenvoudig aan de 27MC-bakkies, waar menigeen nachtenlang met allerlei mensen zat te kletsen. Of wat dacht je van de briefjes, die klasgenootjes over en weer door de klas schoten, of de stiekeme briefjes, die je in een jaszak stak. Herken je dit? Tegenwoordig is dit vervangen door "vind ik leuks" en "porren".
Een ander stuk sociale media, dat gelukkig een beetje aan het verdwijnen is, zijn de dames, die, tijdens een rit in een drukke stadsbus, zo nodig moeten vragen of hun zoontje de yoghurt wel heeft opgegeten. Ik heb mij altijd afgevraagd of dit gesprek niet op een later moment gevoerd kan worden, omdat het net lijkt alsof de hele wereld vergaat wanneer dit nu niet bekend is. En zo kon de hele bus meegenieten, en wist de hele bus of de yoghurt wel of niet opgegeten was. Toen de bus er nog niet was, had men een ander stuk gereedschap, de schandpaal midden op het plein. Die schandpaal is inmiddels vervangen door Facebook en Google Plus, waar iedereen, in plaats van voor het dorp of de passagiers in de bus, voor de hele wereld voor schut wordt gezet.
En ook het "socializen", welk woord ineens gebruikt wordt, is al zo oud als de weg naar Rome. Voor Facebook en Google Plus bestonden er al "chatcafés", en daarvoor had je zelfs gewone cafés. Die laatste bestaan nog steeds, alleen met een groot verschil. Voorheen ging je er naartoe om gezellig te gaan kletsen( hoewel je er mij niet zag vanwege de rook en dranklucht), tegenwoordig komen diezelfde mensen er ook, maar weten niet hoe snel ze, met laptop of smartphone, online moeten gaan om te gaan chatten, terwijl men omgeven is van andere mensen. Sterker nog, een café zonder wifi ziet de bezoekersaantallen teruglopen, en zo verdwijnt langzaam de oude "social media", ook wel gezelligheid geheten......

Geen opmerkingen: