woensdag 26 januari 2011

Verse kip.

Een consument heeft graag verse goederen, en zo ook in het buitenland. Een jaartje of twintig geleden ging ik regelmatig naar Spanje, naar Catalonië om precies te zijn. Ook dit volk wil een eigen land hebben, maar daar gaat dit verhaal niet over.
Een belevenis was het in die tijd om naar de markt te gaan, en dan niet die markten waar toeristen komen, maar de echte lokale markten. En zo raakte ik op een boerenmarkt in Tordera terecht. Rond de kerk aldaar stond het vol met allerlei voertuigen van boeren, vol met oogst en dieren, waarbij zelfs de koeien midden op de markt gemolken werden.
Maar, zoals gewoonlijk, kom je ook Nederlanders tegen. Een vrouw wilde kip hebben. Het woord Pollo wist ze dan wel, dus kwam er een kip aan. Toen de dame de kip in handen had, begon ze een heel verhaal over dat de kip niet vers was omdat deze al op de kraam lag. Een aantal mensen er omheen zag ik al gniffelen, en de man bood aan een verse kip te halen. Wat de dame in kwestie niet zag, was dat achter de auto's een soort afgerasterd terrein was, waar het gevogelte liep, of beter gezegd opgehoopt was. En zo kwam de verkoper met een kip aanlopen, en drukte deze in de handen van de vrouw, die niets anders kon doen dan het beest direct weer los te laten. De vrouw wist niet hoe snel ze weg moest komen, terwijl de marktlui de grootste lol hadden.
Ik ben later nog eens naar deze markt geweest. Tegenwoordig worden geen levende dieren meer meegenomen, en hebben de toeristen ook dit dorp ontdekt.

@Bennie Wil jy een vars krokodil hê?

Geen opmerkingen: