vrijdag 28 januari 2011

In rep en roer.

Een onrustige tijd de laatste paar weken. Begon het in het Noordwesten van Afrika met demonstraties en het verjagen van een dictator, nu begint dit op Egypte over te slaan, en houdt de rest van de Arabische wereld het hart vast. De oorzaak is waarschijnlijk te vinden in het feit dat vele onderdanen van deze landen in Europa hebben gewoond, democratie hebben meegemaakt, en nu zoiets hebben van "dat willen wij ook", en velen hebben ook de Wende meegemaakt. Ik hoop alleen dat het in de andere landen wat minder gewelddadig gaat verlopen. In ieder geval wordt steeds meer afgeraden om naar die regio te gaan.

Een probleem van een andere orde speelt in België. Door de politieke structuur is het onmogelijk een stabiele regering te vormen, België kent namelijk geen nationale partijen. De regio waar jij woont beslist op welke partijen jij mag stemmen. Om het nog ingewikkelder te maken, mogen de Walen in een deel van Vlaanderen, het zogenaamde BHV gebied, wel op hun "eigen" politici stemmen.
Nu werkte dit systeem redelijk toen de beide delen hetzelfde gekleurd waren Nu Wallonië links heeft gestemd, en Vlaanderen behoorlijk rechts, komt men steeds op maar een conclusie, uit deze brei is geen regering te vormen. En zo is nu het over en weer moddergooien begonnen, en wordt er zelfs openlijk aan gedacht om een regering van nationale eenheid te gaan vormen, iets wat je normaal gesproken na een oorlog of grote milieuramp doet.
Ik zie voor dat land maar twee oplossingen, volledig herenigen of splitsen. Deze halfbakken oplossing heeft zijn bankroet inmiddels meer dan bewezen.
Maar ook bij ons is een klein probleempje. In maart zijn de provinciale verkiezingen. Omdat de "nieuwe" landsdelen formeel niet onder een provincie vallen, kan men daar niet gaan stemmen. Het zal mij benieuwen hoe dat opgelost gaat worden. Voor de mensen daar hoop ik dat er een dertiende provincie gevormd gaat worden, zodat men nog wat macht in eigen handen heeft.
En toch wens ik jullie een rustig weekeinde.

Geen opmerkingen: