donderdag 17 september 2009

De eerste dag.

In Amsterdam is nu eindelijk de discussie losgebarsten over het gesloten houden van de winkels op zondag. In het verleden werd daar vreselijk de hand mee gelicht, als een winkelier vertelde dat hij Jiddische klanten had, mocht hij op zondag open. Hij moest dan wel op zaterdag dicht. Met de komst van de islamitische winkels ging het hek helemaal van de dam. Hoewel deze winkels op zondag dicht moeten zijn, zijn de meesten zeven dagen per week geopend. In Amsterdam kwam de zondagsopening een jaar of twintig geleden in een stroomversnelling, toen betaald parkeren werd ingevoerd. Het winkelend publiek bleef weg, en een heleboel winkels hielden het hoofd bijna niet meer boven water. De oplossing was om op zondag open te gaan. Dit werd een paar jaar later door de gemeente Amsterdam weer afgestraft, op zondag moet er ook betaald worden om je auto te mogen parkeren.
De gemeenteraad heeft zich inmiddels in de discussie gemengd. De wethouder heeft een voorstel ingediend om vanaf 1 februari de zondagsopening in de hele stad toe te staan. Natuurlijk hebben CDA, Christenunie en CNV meteen een tegengeluid laten horen. Men zou niet op zondag willen werken. Nou, dat moet je de werknemers van de C1000 in Amsterdam-noord eens vragen. Die zijn juist dolenthousiast!
In de gemeenten die rond Amsterdam liggen is zondagopening al vrij normaal. Omdat de meeste supermarkten ook 's avonds open willen zijn, hebben die een avondvergunning. Deze staat ook toe om de winkeldeuren op zondag vanaf 16 uur open te doen. De consument vindt alles prima, de supermarkten hebben het redelijk druk, en over een zondagsrust maken de meeste klanten zich allang geen zorgen meer.

Geen opmerkingen: