zondag 12 mei 2013

Anonieme enquête? Me hoela!

Ken je dat? Komt er een brief binnen met het verzoek om een enquête in te vullen." Het is volledig anoniem", staat er in de begeleidende brief. Dit zou normaliter betekenen dat, als je niets doet, en ook nooit wat van zult horen. Echter, meestal krijg je na een paar weken een brief met het verzoek de enquête alsnog in te vullen, omdat men het nog niet ontvangen heeft.

Leuker wordt het bij een anonieme enquête op internet. Wanneer je een 18-tallige code moet invoeren om de vragen in te mogen vullen, zal ik het meerdere keren overwegen om deze in te gaan vullen vooral als je, na een paar weken, een herinnering op de deurmat aantreft. Hoezo anoniem?

Hier is het overduidelijk, anoniem is het zeker niet, en je mag hopen dat het wel geanonimiseerd is.

Een ding wat je nooit zult kunnen bewijzen, is het gebruik van jouw pingegevens, deze zijn goud waard bij de winkels. Anoniem kun je er zeker niet mee omgaan, immers, de supermarkt krijgt de naam van de klant en het bonnummer te zien. Een supermarkt kan feilloos herleiden wat jij bij hen uit de schappen hebt gehaald, en dat jij een voorkeur hebt voor kassa 1. Wat op zich ontkend zal worden, is het koppelen van bestanden van supermarkten onderling. Wat is er mooier dat de detaillisten weten dat jij de kaas bij supermarkt 1 haalt, en de frisdrank bij supermarkt 2. In het verleden is het zeker gebeurd, iedereen herinnert zich nog de envelopjes met aanbiedingen van de lokale supermarkten waarbij je aanbiedingen kreeg van producten die je nooit kocht.

Ach, oordeel zelf.



Geen opmerkingen: