woensdag 1 april 2009

EPD

Vandaag was het EPD, het elektronisch patiƫntendossier van meneer Klink, weer eens in het nieuws. De chip van de toegangspas is gekraakt, en zijn er ongeveer 438.000 mensen die bezwaar hebben gemaakt en waarvan het bezwaar is gehonoreerd. Ja, gehonoreerd. Wat je in de "normale wereld" tot zware straffen kan komen te staan, doet de regering wel, een opt-out. Mijn schrijven naar het ministerie was dan ook niet vriendelijk van toon, waarbij ik heb gedreigd met juridische stappen. Het enige antwoord dat ik kreeg was dat ik uitgeschreven was, en de minister het beleid maakt.
Dat het systeem niet werkt hoef ik niet meer te bewijzen. De problemen zijn inmiddels dusdanig dat de invoering is uitgesteld tot 1 juli. En nog gelooft Klink in het systeem. Je zou haast gaan denken dat de beste man zelf geen computer heeft, hoe verzin je anders om een systeem zonder systeemoperator op te zetten, een rol die momenteel door de huisarts wordt gedaan. Het zijn ook de huisartsen, onze vertrouwenspersonen in de medische wereld, die het willen uitschreeuwen dat het systeem niet deugt. Maar ja, het is hetzelfde ministerie die aan de huisartsen de vergoedingen uitkeert, en is het spreekwoord:"Van wiens brood men eet, diens woord je spreekt" hier niet van toepassing? Hoewel, er stond vandaag een ingezonden stuk van een huisarts in de Metro, waarin het nut van een EPD aan de kaak werd gesteld. Uit zijn praktijk kon hij geen voorbeelden opnoemen waarbij het EPD ook maar iets van toegevoegde waarde zou hebben. Daar kan hij best eens gelijk in hebben. Alle huidige systemen zijn er omdat er vraag was uit de markt.
Ach, het is gewoon wachten op het volgende probleem van dit systeem. Wat de belofte van Klink waard is dat het EPD ooit zonder problemen gaat werken? Laten we het er maar op houden dat de datum van vandaag, 1 april, niet voor niets is gekozen.

Geen opmerkingen: