zondag 23 augustus 2009

Amsterdam uit zomerslaap.

Morgen is het zover, dan komt Amsterdam uit haar zomerslaap. Er is flink gewerkt aan de IJ-tunnel, het Meester Visserplein en zelfs aan de Noord-Zuidlijn. Alle drie de werkzaamheden hadden flinke omleidingen tot gevolg. Het verkeer rond het Meester Visserplein en de IJ-tunnel werd omgeleid via de beide andere tunnels, met soms fikse files op de aanvoerwegen tot gevolg, de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn zorgde ervoor dat er geen metroverkeer mogelijk was rond Station Zuid, waardoor de passagiers van de, doorgaans stampvolle, sneltram met bussen moest worden vervoerd. Omdat het vervoersbedrijf in de zomer veel "last" heeft van mensen die op vakantie gaan, werden onder andere Poolse chauffeurs ingezet, waardoor er ook tolken op de bussen moesten meerijden.
Nog een paar uurtjes, en we rijden weer door de IJ-tunnel en kunnen weer gewoon met de sneltram. Hoewel. Vanaf donderdag mag je alleen met een OV-chipkaart in de metro reizen. Omdat de sneltram het eerste stuk gewoon op de straat rijdt, en je dus zonder poortjes in kunt stappen, zal mij benieuwen hoeveel mensen vergeten de kaart te gebruiken. Als je op het metrotraject vervolgens probeert uit te stappen, zul je een probleem hebben omdat de poortjes niet uit zichzelf zullen openen maar alleen met behulp van die chipkaart.
Die chipkaart is trouwens het toppunt van vriendelijkheid naar de toeristen. Dat ding gaat zeveneneenhalve euro kosten, waarna je er nog een saldo op moet zetten. Voor vijfitg cent meer heb ik in Belgiƫ al een tienrittenkaart voor het stadsverkeer.
De rest van de zomer kan nog heel heet aflopen.
-------------------------------------------------
Ik was iets te voorbarig. Lijn 51 rijdt wel, alleen niet verder dan Amstelveen-Centrum. Het zou ook te mooi zijn om waar te zijn........

Geen opmerkingen: