woensdag 3 juni 2009

Hooikoorts

Wat voor de één een mooi weer is, is voor de ander een crime, zonnig weer tijdens de lente. Buiten de warmte treed er vaak een ander fenomeen op, het loslaten van de zaden door de diverse gewassen. Legio mensen hebben hier hinder van, en krijgen, na inademen van die zaden, klachten als niezen, jeukende ogen en soms zelfs koorts. Toen ik in Amsterdam werkte, had ik er vrijwel dagelijks last van. Naast de rommel van de planten, brengt ook de mensheid een en ander in de lucht. Meteen roept u:”auto!” Natuurlijk, die doet er aan mee, maar wat te denken van de industrie om Amsterdam. Deze bevindt zich vooral aan de westkant van de stad. Dit in combinatie met westenwind maakt dat een deel van die rook in de stad terecht komt. Deze vervuiling in combinatie met de gebruikelijke hooikoortsproblemen, maakte dat het bij mij ieder jaar flink raak was.
Tegenwoordig werk ik een eind buiten de stad, en blijft de hooikoorts tegenwoordig beperkt tot wat lastige niespartijen.
Dit jaar is wel een uitzondering. Door het wisselvallige weer had ik, zoals zovelen, een verkoudheid opgelopen. En toen brak het hooikoortsseizoen aan, en werd het twee tegen één, waardoor ik ineens gecombineerde niesbuien kreeg. Naast, dat het hoogst irritant is, is het verder ook niet te voorkomen. Regelmatige snuitpartijen zijn dan weer het gevolg om het hoofd letterlijk op te schonen, voor de omgeving niet al te smakelijk trouwens.
Toch kun je een en ander doen om de problemen van hooikoorts wat te verlichten. Tegen de jeuk, een lichte vervelende vorm van pijn, kun je pijnstillers nemen. Ook kun je met persoonlijk hygiëne wat doen. De zaden of stuifmeel kunnen op hetlichaamshaar blijven hangen, en ook kleding blijft niet verschoond. Iedere dag je haar goed wassen en schone kleding aan, zal wat verlichting kunnen geven, misschien net voldoende om de hinder te minderen. Tegen het prikken van de ogen kun je ook een zonnebril opzetten.
Mochten deze tips niet helpen, veel sterkte.
Robert.

Geen opmerkingen: