zondag 23 februari 2014

Fietsen.

Hoeveel fietsen heb jij? De meesten van u zullen een aantal fietsen noemen, tenminste, als je een Nederlander bent. Er is bijna geen Nederlander te vinden die „fietsloos" is. Sterker nog, er zijn velen die er meerdere fietsen op nahouden, één als werkpaard en één voor recreatie. Aan deze fietsdichtheid hebben we ook onze bijnaam „Chinezen van Europa" te danken.
De reden dat ik dit stukje schrijf komt door een bijlage van Het Parool, een fietsspecial. Hierin staan veel verhalen over fietsen, en de produktie ervan, maar ook over slachtoffers van ongevallen. Want een ding is zeker, een fiets heeft geen kreukelzone en geen veiligheidskooi. Als er iets of iemand tegen jou aankomt, is het jouw lichaam die de klap mag opvangen. En toch zijn er nog steeds fietsers die zonder licht in het donker rijden, om maar te zwijgen over het aantal mensen dat „vergeet" de arm uit te steken bij het veranderen van richting. En ook de verkeersregels worden niet zo nauw genomen. Hoewel het langzamerhand wat beter wordt, zijn er nog hele volksstammen die een rood licht niet zien staan, en op plekken en in richtingen rijden die niet de toets der wet kunnen doorstaan. Zo is het over de stoep fietsen heel normaal, en moet je je als voetganger nog uit de voeten maken om geen brokken te krijgen.
Rechtsafslaan is ook zoiets. Tijdens de autorijlessen leer je om de auto zo dicht mogelijk bij de stoeprand te zetten. Zo weet je zeker dat het veilig is om die richting op de gaan. En nog krijgt men het voor elkaar om je, al scheldend en bellend, langs je wagen te komen.
Maar het allerergste is het verbod op rechts inhalen. Deze wordt massaal overtreden, en er regelmatig debet aan dodelijke ongevallen. Het wordt heel normaal gevonden dat, wanneer een wagen afremt om rechtsaf te slaan, om deze gewoon rechts te passeren, terwijl het je bijna geen tijd kost wanneer je achter het voertuig blijft rijden.
Maar het allerbelangrijkste is het kijken, en vooral het controleren of de ander jou wel gezien heeft, in plaats van gewoon, zonder op of om te kijken, door te rijden. Het kan je letterlijk jouw leven redden. En dat kan heel simpel, kijk of je jouw opponent ziet, en of hij of zij naar jou kijkt. Zo nee, weet je bijna zeker dat je van de fiets wordt afgereden.
Een beetje geven en nemen, dat moet je in het verkeer doen. Neem je alleen maar, word je vroeg of laat afgestraft, en niet zelden met verwondingen of erger.

Geen opmerkingen: