zondag 15 februari 2009

Andries Knevel

Hoe gevoelig de evolutietheorie ligt bij evangelisch Nederland heeft Andries Knevel van de EO aan den lijve ondervonden. Zoals zoveel mensen, vindt hij het iets om naar te kijken. Wetenschappelijk is allang bewezen dat er een evolutie heeft plaats gevonden. Sterker nog, ze vindt nog steeds plaats. Een heel simpel voorbeeld is een kruising tussen dieren, of, om het op de mens te projecteren, de halfbloedjes. Er zijn mensen die de bijbelteksten zeer letterlijk nemen, en het Heilige Schrift niet zien in het perspectief van de tijd waarin het geschreven werd. Als je een paar duizend jaar geleden verteld zou hebben dat de aarde een paar miljard jaar oud en rond was, kon je zo al op de brandstapel belanden. De mensen moesten al aan het idee wennen dat er maar één God zou bestaan in plaats van het assortiment goden die ze tot dan toe hadden. Zeker toen de Romeinen de eengodsgodsdienst instelden. Wist je trouwens dat het Credo een romeinse wet was?
Het allerbelangrijkste van geloven is de waarde van alles erkennen. Hierbij wordt nogal eens vergeten dat je dit ook moet doen met je medemens. Een geloof mag je uitdragen, maar zeker nooit opleggen. En wie zegt dat wat jij gelooft ook inderdaad het juiste is?
In ieder geval heeft Andries zijn excuses aangeboden aan de leden. Jammer. Dit had een mooi moment geweest om eens te laten zien dat christenen ruimdenkend zijn. Blijkbaar is er een groep die er anders over denkt. Alleen weet deze groep je het leven behoorlijk zuur te kunnen maken, over christelijk gedrag gesproken. Het is juist deze groep extremisten die eens de oren flink gewassen moet worden.

Geen opmerkingen: