woensdag 21 april 2010

BHV 22 april 14:00

Nee, dit is geen oproep voor een BHV-cursus, alhoewel.....
Hoewel in Nederland BHV staat voor bedrijfshulpverlening, staat het in België voor het hoofdpijndossier Brussel- Halle- Vilvoorde. Ook ik was, toen ik nog niets van België wist, in de veronderstelling dat de kieskring alleen die drie steden en de direct aangrenzende gemeenten betrof. Niets bleek minder waar. Deze kieskring bevat ruwweg de hele, Belgische, provincie Brabant.
Het probleem is eigenlijk simpel uit te leggen. Hoewel er een taalgrens bestaat, deze loopt iets ten zuiden van de lijn Duinkerken in Frankrijk tot Maastricht in Nederland, zijn er redelijk wat Franstaligen in de regio Brussel te vinden. Toen, in de jaren 70 van de vorige eeuw, de Belgische staat werd omgevormd tot een federale staat, stuitte men op het probleem van een Franstalig "eiland" in Vlaams gebied. Om niet al teveel problemen te veroorzaken, werden de faciliteitsgemeenten ingesteld, waar Franstaligen zich kunnen gedragen alsof men zich in Franstalig gebied bevind. Zelf ben ik van mening dat deze kieskring veel te groot is, en men eerder zou moeten inventariseren welke gemeenten in deze kieskring zouden mogen vallen, er zijn namelijk nogal wat gemeenten in dit gebied die niet onder stoelen of banken steekt een Vlaamse gemeente te zijn.
De angst die vooral bij de Walen ligt, is natuurlijk de volledige deling van België, waardoor Brussel een soort Waals Baarle zal worden. Voor hun is er alles aan gelegen om deze deling te voorkomen. Na de ineenstorting van de "vuile" industrie in de vorige eeuw, is het gebied financieel afhankelijk van de bijdragen uit Vlaanderen, welke regio, net zoals Nederland, een transitogebied is.
Het is zo jammer dat het er zo aan toe gaat, het zou onze zuiderburen sieren om eens te kijken naar de overeenkomsten tussen Vlamingen en Walen. Zeker nu donderdag rond 14 uur een deadline afloopt, en België waarschijnlijk weer een hele tijd zonder regering zal komen te zitten. Zeker na de ervaring van de afgelopen formatie. Het meest vreemde is dat de Vlaamse en Waalse partijen als kemphanen tegenover elkaar staan, terwijl diezelfde partijen in het Europees parlement, ook in Brussel trouwens, wel met elkaar kunnen omgaan. Misschien eens handig om de politici eens om te wisselen?
In ieder geval wordt het ook in België een spannende tijd.

Geen opmerkingen: