donderdag 11 februari 2010

Betalen voor betalen.

Stel, je wilt gaan winkelen in een supermarkt. Deze winkelier stelt als eis dat je eerst een kaart moet aanschaffen om bij hem te kunnen betalen. Wat zou jij dan doen? Het antwoord zal ik de meeste gevallen zijn dat dit bedrijf een hoop klanten kan vergeten. Als er al kaarten worden uitgegeven, zoals een bonuskaart, worden deze gratis uitgegeven. En mochten alle supermarkten gaan samenspannen, dan is een klacht voldoende om de mededingingswaakhond NMa in actie te laten komen.
Nu mag jij het verschil gaan uitleggen met het openbaar vervoer in Nederland. Inderdaad, alle vervoerders gaan die kaart invoeren, en de klanten moeten betalen om een chipkaart aan te schaffen. Het resultaat is dat de incidentele reiziger weer de auto ingeduwd wordt. Zo zal het OV minder aantrekkelijk zijn voor de toeristen.
Waarom wordt die kaart niet gewoon gratis? Je verkoopt gewoon een kaart met saldo, zoals in feite met de strippenkaart ook gebeurt. Voor het papier van de strippenkaart hoefde we toch ook niet te betalen?

Geen opmerkingen: