woensdag 11 november 2009

11 november, drie feesten op één dag.

Vandaag, 11 november, zijn er drie feesten, bevrijdingsdag 1918, welke in Nederland niet wordt gevierd, zottendag, in de zuidelijke regio's en Sint Maarten of Sint Martinus in het noorden en westen van het land.

Bevrijdingsdag 1918 wordt in onze regio alleen in België gevierd. Nederland was in die oorlog neutraal, waar de vijandige troepen dankbaar gebruik van maakten, over Nederlands grondgebied werd België aangevallen. Deze oorlog begon in 1914 en zou tot 1918 duren.

In de Brabant en Limburg is 11 het gekkengetal. Dit getal is een rode draad door caravalest Zuid-Nederland. Zo wordt de raad van 11 op 11 november om 11.11 bekend gemaakt, en worden plaatsnamen ineens omgedoopt. Zo wordt bijvoorbeeld Den Bosch ineens Oeteldonk en verandert Eindhoven in Lampegat. Bij diverse importeurs van navigatieapparatuur is het mogelijk om een tijdelijke update op te halen.

Sint Maarten/Martinus is een heilige die vooral bekend is vanwege het delen van zijn doek met een arme die het koud had. Hoewel het oorspronkelijk vooral in de Zaanstreek werd gevierd, zie je tegenwoordig de kinderen met lampionnetjes vrijwel overal in het land.

In ieder geval, veel plezier vandaag.


Geen opmerkingen: