donderdag 26 november 2009

Qat

In Uithoorn vind iedere dag rond het middaguur een flinke handel in qat plaats. Dit is een plantje die een stimulerende stof bevat, en in heel Europa verboden is, zo ook in Nederland. Echter, in Nederland kennen we ook een gedoogbeleid, waarin staat dat een gemeente toestemming mag geven voor kleinschalige handel, en bij overlast moet ingrijpen.
Deze handel wordt gedomineerd door Somaliërs en geeft, zoals u kunt zien, behoorlijk wat overlast. De mannen zijn luidruchtig, zeker als ze gebruikt hebben, en redelijk agressief. Door overmoed gebeuren er ook met de regelmaat van de klok ongevallen.
De herkomst van de handelaren is divers. Omdat er alleen hier gehandeld mag worden, komen ze uit heel Europa. Zelf kijk ik regelmatig naar de kentekens, en zie er vaak ook diplomatieke tussen.
Omdat ik eerste rang zit, heb ik ook al een paar keer buitenlandse politie op bezoek gehad.
Natuurlijk hebben we overleg gehad met de overheid. De wethouders zijn het eens dat er wat moet gebeuren. Helaas wil de burgemeester er niet aan, en zullen we moeten wachten tot volgend jaar, als een nieuwe zal aantreden.

Geen opmerkingen: