maandag 29 december 2008

Vuile lucht. Donkere wolken.

Het RIVM waarschuwt op haar site voor smog tijdens de nieuwjaarsnacht. Dit zal mede worden veroorzaakt door de fijnstof uit het vuurwerk.
Dat er in deze tijd veel luchtvervuiling is, dat is bekend. Je kunt niet door de stad lopen, of je ruikt de oliebollenkramen al van afstand. Natuurlijk ruik je ook de kruitdampen van het voortijdig afgestoken vuurwerk, en de weinige wind laat de luchtjes ook lekker hangen. Dit laatste is er trouwens de oorzaak van dat je vanaf morgen in delen van België niet sneller dan 90 KMH mag rijden. Onze zuiderburen hebben hun steden in een heuvelachtig gebied liggen. Zonder wind blijft de vuiligheid dan nog eens tussen de heuvels in hangen. Overigens schijnt de lucht rond de regeringscrisis wel langzaam op te klaren. Optimisten spreken er al over dat er misschien al vanaf vrijdag een regering Van Rompuy zal aantreden.
Wat nog steeds in nevelen gehuld is, is de plotselinge overname van Fortis Nederland. Volgens de verklaringen in Nederland, was er ineens veel haast geboden, omdat bij een redding van het Belgische en Luxemburgse deel door de regeringen aldaar, even was vergeten Nederland in te lichten. Gelukkig kwam men er op tijd achter. Wel is het zo dat veel Belgen aandelen Fortis hebben om hun pensioen aan te vullen. Men kan daar eigenlijk nog steeds niet geloven dat zo'n degelijke bank zowat niet meer bestaat, met vele rechtszaken tot gevolg.
En de kredietcrisis. Op het industrieterrein waar ik werk, zijn de eerste sporen zichtbaar. Een dealer van grote Amerikaanse auto's heeft zijn deuren gesloten. Volgens de officiële lezing is men verhuisd, wel naar al bestaande filialen. Een andere garage maakt er al geen geheim meer van dat men gaat inkrimpen.
Wie er wint? Volgens mij de fabrikanten van sokken. Als iedereen zijn geld in een oude sok gaat stoppen, moet daar toch een vervangingsmarkt gaan ontstaan?
Zullen we het er maar op houden dat dit gewoon een uitdaging is waar we doorheen moeten? Ik ga je zien aan de finish!
Robert.

Geen opmerkingen: