maandag 29 september 2008

Welterusten.

Terwijl wij straks naar bed gaan, zal de financiële wereld alles doen, behalve slapen. Terwijl ik dit stukje zit te tikken, is de Dow Jones flink aan het zakken, het eerste half uur al zes procent. Ik ben bang dat we morgen enorme verliezen te horen gaan krijgen. Mocht je in paniek raken, doe dat niet. Laat alsjeblieft je geld op de bank staan. Dit geld zal hard nodig zijn om het systeem op gang te houden. Mocht je je bank niet meer vertrouwen, stort het dan naar een andere bank.
Maar die aandelen dan? Dat is handel in de waarde van bedrijven. De bedrijven zelf hebben niets aan de aandelen, zodra ze verkocht zijn. De aandeelhouders wel. Die krijgen bij een goed draaiend bedrijf een deel van de winst uitgekeerd. En dit is meteen de basis van de aandelenhandel. Een bedrijf die veel winst maakt, krijgt te maken met een run op de aandelen, en dus een stijging van de waarde van die aandelen, en indirect het bedrijf zelf.
Met de kredietcrisis willen de aandeelhouders proberen nog wat centen voor hun aandelen te krijgen, daar er dit jaar weinig of geen winst te verwachten valt. Probleem is wel, dat allerlei financiële instellingen zitten mee te vissen in deze vijver.
In ieder geval zitten de Amerikanen met een groot probleem, nu de staat geen redding mag uitvoeren, zoals onze regeringen afgelopen nacht hebben gedaan. Er zullen nu zeker een paar banken gaan omvallen. en de Europese beurzen? Dat gaan we morgen zien. Zelf hoop ik dat het gezond verstand weer zal komen bovendrijven, en de constatering gedaan zal worden dat de VS niet meer de economie hebben waar alles om draait.
Klein voordeeltje. Door deze crisis zakt de olieprijs. De olie voor levering in November staat nu op 96,5 dollar per vat.
Welterusten, en slaap goed.

Geen opmerkingen: