donderdag 16 oktober 2008

Kuddedieren.

Geldbezittend Nederland zit aan de buis gekluisterd, wat doet de beurs? De laatste tijd is deze flink gedaald, hetgeen betekent dat de bedrijven minder waard worden. Is dit erg? Nee, natuurlijk niet, de bedrijven zal het ook een worst zijn, em in feite zit daar ons probleem ook niet.

Een korte uitleg over aandelen. De prijzen van aandelen gaan omhoog als ze gewild zijn. Ze worden gewild als een bedrijf winst dreigt te maken, en geld, dividend genoemd, gaat uitkeren op de aandelen. Ik hoor het u denken:”Dat is een omschrijving van aasgieren.” Nou, dat klopt. Die gaan ook om een prooi cirkelen als er veel vlees te halen valt.

Waarom zijn de banken dan omgegaan? In de VS heeft dat te maken met het grenzeloos lenen, beter gezegd, de Amerikanen leven op de pof met een torenhoge staatsschuld tot gevolg. De financiering moet dan ook door het buitenland gebeuren. Vandaar de veel Amerikaanse banken filialen in het buitenland hebben om spaarders te lokken, zoals in België de Citibank.

Dat bij ons de banken bijna om zijn gegaan komt omdat er mensen zijn die hun bankrekeningen gingen leeghalen. Daardoor is de financiële bodem onder zo een bank weggeslagen, en is het gewoon einde verhaal. Mensen die dit lezen, en dit gedaan hebben, breng als de sodemieter het geld terug naar een bank. En als je een beetje zekerheid wilt, pak dan een private bank, zoals Argenta of DSB, of een coöpratieve bank, zoals de Rabobank. Hou verder in het achterhoofd, de eerste €100.000 euro zijn door de staat gegarandeerd. En wist je dat, als je je spaargeld in huis hebt, je de verzekerde som moet verhogen? Verder pakt de belastingdienst per jaar ook een paar procent in.

Waarom ik die banken adviseer? Eigenlijk heel simpel. Deze banken lenen vooral aan particulieren in de vorm van persoonlijke leningen en hypotheken. In feite is de eindsom van die handelingen al bekend.

IJsland, hoe kan dat dan? Nou, dat krijg je als je inhalig bent. De bank is met spaargeld gaan beleggen. En als dan de aandelen in de VS hebt, is het geld ineens geen cent meer waar. Het wordt vooral kwalijk genomen dat, toen de problemen al aan de gang waren, de centrale bank van IJsland heeft ontkend dat er problemen waren. Ziehier het begin van een gerechtelijke procedure.

Maar kijk nu zelf, zijn we geen kuddedieren?

Groetjes,

Robert.

Geen opmerkingen: