zondag 19 oktober 2008

Marathon

Vandaag was, waarschijnlijk de laatste, marathon van Amsterdam. Wat ik vorige week al schreef in de blog over de 4 mijl van Groningen, was het parkeren weer een ramp. De renners werden wederom aan hun lot overgelaten, met een parkeerchaos tot gevolg. Diverse renners zullen hun auto op het opslagterrein van de politie mogen ophalen. Een ander verschil dat mij opviel was het publiek. Was het in Groningen vechten om een plek, in Amsterdam kon je, zeker de laatste kilometer, de hele dag door tot aan het parcours komen. Sterker nog, mede door de slechte afzettingen kon je gewoon op het parcours lopen. Ook de sfeer is heel anders. Diegenen die dan de moeite nemen om te gaan kijken, die gaan dan ook kijken, en zullen ervoor zorgen dat ze geen woord hoeven te wisselen met de medekijkers. Dat was vorige week in Groningen wel anders. Dat ik daar amper een gesprek kon voeren kwam omdat er een kapel schuin tegenover ons positie had gekozen.

Dit eerste stukje zat ik in de duiventil te tikken. Dat ik niet het hele verhaal kon schrijven kwam omdat er een taxi het zo nodig vond via de rails proberen weg te komen. Het moge duidelijk zijn, dit lukt echt niet, hetgeen deze taxichauffeur direct zou merken. Een bestuurder meldt dat hij niet meer op de wisselplaats Jollenpad kan komen, omdat een taxibusje in de sporen is gereden. En dan komt er op de museumlijn een geoliede machine in bedrijf. De passagiers aan weerskanten van de taxi, worden overgezet zodat ze hun reis kunnen vervolgen en binnen de minuut staat de tweede tramdienstleider in de verkeersleiding. Met de verkeersleider wordt snel doorgesproken wat we gaan doen. De dienstwagen aan “onze”zijde van de taxi wordt volgeladen met balken. Ik ga, samen met een stel collega's, de baan op. Na wat heen en weer overleg, besluiten we de taxi iets opzij te husselen, zodat de wielen weer op de grond staan, en de taxi weg kan rijden. Daarna kan het tramverkeer weer worden hervat.

Achteraf blijkt de chauffeur een sleepwagen bij de politie te hebben besteld. Ik heb probeer deze nog af te bestellen, maar de wagen blijkt al te arriveren als we de taxi net hebben bevrijd.

Helaas voor de man, zal er binnenkort een rekening van de museumtram op zijn deurmat liggen en waarschijnlijk zal de politie een rekening sturen voor de sleepwagen.

Geen opmerkingen: